Research:

From The Millennials 

  • 67% of Millennials rarely or never read the Bible
  • Only 21% read the Bible once a week or more
  • 79% rarely or never study the Bible with others
  • Only 15% study the Bible with others at least once a week

From LifeWay Research

  • Bible readers in the United States personally own 3.6 copies of Scripture
  • Three-quarters of Bible readers (74 percent) have one primary Bible that they use most of the time
  • Eighty-four percent of readers have more than one Bible.
  • The higher the reader’s education and household income, the less likely they are to use one primary Bible most of the time
  • 75 percent of regular Bible readers personally chose the version they use most while 19 percent had it selected for them by someone else
  • Nine out of 10 Bible readers are satisfied with the version they use most for personal reading
  • Regular Bible readers are often involved in other religious activities. In a typical month, 85 percent attend worship, 72 percent read religious books, 53 percent attend Sunday school or Christian education classes, 51 percent attend a small group, 50 percent read religious magazines, and 47 percent are volunteer leaders.

Historical Confessions:

From The Baptist Faith & Message

The Holy Bible was written by men divinely inspired and is God’s revelation of Himself to man. It is a perfect treasure of divine instruction. It has God for its author, salvation for its end, and truth, without any mixture of error, for its matter. Therefore, all Scripture is totally true and trustworthy. It reveals the principles by which God judges us, and therefore is, and will remain to the end of the world, the true center of Christian union, and the supreme standard by which all human conduct, creeds, and religious opinions should be tried. All Scripture is a testimony to Christ, who is Himself the focus of divine revelation.

From The Westminster Larger Catechism 

Question 3: What is the Word of God?
Answer: The holy Scriptures of the Old and New Testaments are the Word of God, the only rule of faith and obedience.

Question 4: How does it appear that the Scriptures are the Word of God?
Answer: The Scriptures manifest themselves to be the Word of God, by their majesty and purity; by the consent of all the parts, and the scope of the whole, which is to give all glory to God; by their light and power to convince and convert sinners, to comfort and build up believers unto salvation: but the Spirit of God bearing witness by and with the Scriptures in the heart of man, is alone able fully to persuade it that they are the very Word of God.

Question 5: What do the Scriptures principally teach?
Answer: The Scriptures principally teach,: What man is to believe concerning God, and: What duty God requires of man.

Question 6: What do the Scriptures make known of God?
Answer: The Scriptures make known: What God is, the persons in the Godhead, his decrees, and the execution of his decrees.

Question 155: How is the Word made effectual to salvation? 
Answer: The Spirit of God makes the reading, but especially the preaching of the Word, an effectual means of enlightening, convincing, and humbling sinners; of driving them out of themselves, and drawing them unto Christ; of conforming them to his image, and subduing them to his will; of strengthening them against temptations and corruptions; of building them up in grace, and establishing their hearts in holiness and comfort through faith unto salvation.

Question 156: Is the Word of God to be read by all? 
Answer: Although all are not to be permitted to read the Word publicly to the congregation, yet all sorts of people are bound to read it apart by themselves, and with their families: to which end, the holy Scriptures are to be translated out of the original into vulgar languages.

Question 157: How is the Word of God to be read? 
Answer: The holy Scriptures are to be read with an high and reverent esteem of them; with a firm persuasion that they are the very Word of God, and that he only can enable us to understand them; with desire to know, believe, and obey the will of God revealed in them; with diligence, and attention to the matter and scope of them; with meditation, application, self-denial, and prayer.

Question 158: By whom is the Word of God to be preached? 
Answer: The Word of God is to be preached only by such as are sufficiently gifted, and also duly approved and called to that office.

Question 159: How is the Word of God to be preached by those that are called thereunto? 
Answer: They that are called to labor in the ministry of the Word, are to preach sound doctrine, diligently, in season and out of season; plainly, not in the enticing words of man’s wisdom, but in demonstration of the Spirit, and of power; faithfully, making known the whole counsel of God; wisely, applying themselves to the necessities and capacities of the hearers; zealously, with fervent love to God and the souls of his people; sincerely, aiming at his glory, and their conversion, edification, and salvation.

Question 160: What is required of those that hear the Word preached? 
Answer: It is required of those that hear the Word preached, that they attend upon it with diligence, preparation, and prayer; examine: What they hear by the Scriptures; receive the truth with faith, love, meekness, and readiness of mind, as the Word of God; meditate, and confer of it; hide it in their hearts, and bring forth the fruit of it in their lives.

Quoatable Quotes: 

I am a creature of a day. I am a spirit come from God, and returning to God. I want to know one thing: the way to heaven. God himself has condescended to teach me the way. He has written it down in a book. Oh, give me that book! At any price give me the book of God. Let me be a man of one book.–John Wesley

No man ever believes that the Bible means what it says: He is always convinced that it says what he means. –George Bernard Shaw

When you read God’s Word, you must constantly be saying to yourself, "It is talking to me, and about me." –Soren Kierkegaard

Some people like to read so many [Bible] chapters every day. I would not dissuade them from the practice, but I would rather lay my soul asoak in half a dozen verses all day than rinse my hand in several chapters. Oh, to be bathed in a text of Scripture, and to let it be sucked up in your very soul, till it saturates your heart! –Charles Haddon Spurgeon

We approach Scripture with minds already formed by the mass of accepted opinions and viewpoints with which we have come into contact, in both the Church and the world.…It is easy to be unaware that it has happened; it is hard even to begin to realize how profoundly tradition in this sense has moulded us. –J.I. Packer

The Word of God well understood and religiously obeyed is the shortest route to spiritual perfection. And we must not select a few favorite passages to the exclusion of others. Nothing less than a whole Bible can
make a whole Christian. –AW. Tozer

Here, then, is the real problem of our negligence. We fail in our duty to study God’s Word not so much because it is difficult to understand, not so much because it is dull and boring, but because it is work. Our problem is not a lack of intelligence or a lack of passion. Our problem is that we are lazy. –R. C. Sproul

The Bible is worth all other books which have ever been printed. –Patrick Henry

The word of God hidden in the heart is a stubborn voice to suppress.–Billy Graham

It is impossible to rightly govern the world without God and the Bible. –George Washington

I am profitably engaged in reading the Bible. Take all of this Book that you can by reason and the balance by faith, and you will live and die a better man. It is the best Book which God has given to man. –Abraham Lincoln

So great is my veneration for the Bible that the earlier my children begin to read it the more confident will be my hope that they will prove useful citizens of their country and respectable members of society. I have for many years made it a practice to read through the Bible once every year. –John Quincy Adams

The Bible is the truest utterance that ever came by alphabetic letters from the soul of man, through which, as through a window divinely opened, all men can look into the stillness of eternity, and discern in glimpses their far-distant, long-forgotten home. –Thomas Carlyle

The greatest proof that the Bible is inspired is that it has stood so much bad preaching. –A.T. Robertson

When you are reading a book in a dark room, and come to a difficult part, you take it to a window to get more light. So take your Bibles to Christ. –Robert Murray M’Cheyne

To preach the Bible as ‘the handbook for life,’ or as the answer to every question, rather than as the revelation of Christ, is to turn the Bible into an entirely different book. This is how the Pharisees approached Scripture, as we can see clearly from the questions they asked Jesus. For the Pharisees, the Scriptures were a source of trivia for life’s dilemmas. –Michael Horton

The Bible is the written word of God, and because it is written it is confined and limited by the necessities of ink and paper and leather. The Voice of God, however, is alive and free as the sovereign God is free. ‘The words that I speak unto you, they are spirit, and they are life.’ The life is in the speaking words. God’s word in the Bible can have power only because it corresponds to God’s Word in the universe. It is the present Voice which makes the written word powerful. Otherwise it would lie locked in slumber within the covers of a book. –A. W. Tozer

The Bible is to me the most precious thing in the world just because it tells me the story of Jesus.– George MacDonald

Get these posts delivered to your inbox daily

Subscribe today and receive my free downloadable resource on the minister's salary!

Comments

  1. stephen roland says

    I read more into the scriptures that they are to lead you to Christ and in turn His Spirit directs you on what to read and when to read. The bible can be a great source of division and bring much confusion, strife and condemnation. But when His Spirit that He sent to us to to lead us into all truths leads you to a scripture it becomes alive, we must remeber that the letter kills but the Spirit gives life. Otherwise I suppose if I were in a plane crash w/ out a bible and stranded on an island I couldn’t know God anymore than I all ready do, or teach others about God. The bible is not a God…it is a tool He uses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 × two =